Säätiö

Mary ja Georg C. Ehrnroothin säätiön tavoite on edistää ruoansulatuselimistön ja silmäsairauksien tutkimusta. Tämä toteutetaan jakamalla näiden alojen tutkijoille ja tutkijaryhmille stipendejä ja apurahoja. Säätiö on jakanut rahoitusta myös laitteisto- ja kirjallisuushankintoihin. Avustukset maksetaan säätiön juhlapäivänä, 5. toukokuuta, joka on Mary Ehrnroothin (os. Beckman) syntymäpäivä.

Mary ja Georg C. Ehrnrooth 1984.

Mary ja Georg C. Ehrnroothin säätiön tavoite on edistää ruoansulatuselimistön ja silmäsairauksien tutkimusta.


Oikeustieteen lisensiaatti ja kansanedustaja Georg C. Ehrnrooth perusti 1987 säätiön edesmenneen vaimonsa muistoksi, joka kuoli 15. helmikuuta samana vuonna. Pariskunta oli lapseton. Georg C. Ehrnrooth lahjoitti alkupääoman ja teki sittemmin lisälahjoituksia sekä lahjoitti testamentissaan omaisuutensa säätiölle.

Säätiön perustaja ja ensimmäinen puheenjohtaja Georg C. Ehrnrooth kuoli 17. lokakuuta 2010 Helsingissä. Hän toimi säätiön puheenjohtajana sen perustamisesta poismenoonsa asti, yhteensä yli 20 vuotta. Puheenjohtajan tehtävässä häntä seurasi säätiön nykyinen puheenjohtaja, hänen sisarenpoikansa diplomiekonomi ja MPS Mikael Swanljung.

Säätiön omistuksen positiivisen kehityksen johdosta ovat sen myöntämät avustukset kasvaneet merkittävästi 1980-luvun lopulta lähtien. Etenkin 2000-luvulla kehitys on ollut voimakasta. Kun säätiön myöntämät avustukset vielä 2010-luvun alussa olivat yhteensä jonkin verran yli 100 000 € vuodessa yltävät avustusten yhteismäärä tänä päivänä miltei puoleen miljoonaan euroon vuodessa.

Säätiön myöntämät avustukset 1987-2020

Vuonna 2017 säätiön 30-vuotisjuhlavuonna säätiö myönsi neljälle eturivin silmä- ja ruoansulatuselimistönsairauksien tutkijalle kunniapalkinnon, kokonaissummaltaan yhteensä 100 000 €.

Mary & Georg C. Ehrnroothin säätiö on yksi neljästä Ehrnrooth-säätiöstä. Ne ovat merkittäviä suomalaisen tieteen ja kulttuurin tukijoita, jotka jakavat vuosittain apurahoja yli kuuden miljoonan euron arvosta. Muut Ehrnrooth-säätiöt ovat: Ella & Georg Ehrnroothin säätiöMagnus Ehrnroothin säätiö ja Louise & Göran Ehrnrooth Säätiö.