på svenska
Mary och Georg C Ehrnroothin säätiö
Säätiö
Avustukset
Hakemukset
30-vuotisjuhlat
Yhteystiedot


Mary ja Georg C. Ehrnroothin säätiö

Mary ja Georg C. Ehrnroothin säätiön tavoitteena on edistää ja tukea lääketieteellistä tutkimusta koskien maha-, maksa- sekä silmäsairauksia, joka toteutetaan jakamalla stipendejä ja tukea tutkijoille ja tutkijaryhmille nimetyillä osa-alueilla. Säätiö on vuosien saatossa on jakanut rahoitusta jopa tutkimuslaitteistohankintoihin. Avustukset maksetaan säätiön juhlapäivänä 5. toukokuuta, joka on Mary Ehrnroothin (os. Beckman) syntymäpäivä.

Oikeustieteen lisensiaatti ja kansanedustaja Georg C. Ehrnrooth perusti 1987 säätiön edesmenneen vaimonsa muistoksi, joka kuoli 15. helmikuuta samana vuonna. Pariskunta oli lapseton. Georg C. Ehrnrooth lahjoitti alkupääoman ja teki sittemmin lisälahjoituksia sekä lahjoitti testamentissaan omaisuutensa säätiölle.

Säätiö jakoi vuonna 2017 erilaisia avustuksia yhteensä 367 500 euroa. Tämän lisäksi 30-vuotis juhlavuoden kunniaksi jaettiin tutkimuspalkintoja yhteensä 100 000 euron arvosta ansioituneille vatsa- ja silmätautien tutkijoille. Palkinnon saajat Vuonna 2019 säätiö jakoi avustuksia noin 410 000 euroa.

Georg C. Ehrnrooth

Georg C. Ehrnrooth syntyi 29. heinäkuuta 1926 Lahdessa. Hän opiskeli oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin Yliopistossa. Georg C. Ehrnroothista tuli 1952 varatuomari ja 1954 oikeustieteen lisensiaatti. Vuonna 1953 hän matkusti Yhdysvaltoihin useammaksi kuukaudeksi, jossa hän loi hyviä kontaktejä useiden henkilöiden kanssa, jotka myöhemmin vaikuttivat suuresti amerikkalaiseen politiikkaan. Voidaan sanoa, että USA:n matkan aikana Georg C. Ehrnrooth päätti lopullisesti satsata polittiseen uraan Suomessa.

Suomeen paluun jälkeen hän työskenteli joitakin vuosia Procopé & Hornborg -lakitoimistossa. Pitkän poliittisen uransa Georg C. Ehrnrooth aloitti 1956 tulemalla valituksi Helsingin kaupunginvaltuustoon, ja kaksi vuotta myöhemmin eduskuntaan, jossa hän istui yhteensä 25 vuotta. Vuonna 1973 poliittinen ilmapiiri Suomessa oli niin kireä, että Georg C. Ehrnrooth tunsi itsensä pakotetuksi perustamaan uuden poliittisen puolueen, Suomen Perustuslaillinen Kansanpuolue, jonka nimeksi tuli myöhemmin Perustuslaillinen Oikeistopuolue, jonka puolueenjohtaja hän oli vuoteen 1992.

Georg C. Ehrnroothia ohjasi poliittisessä toiminnassaan vahvan demokratian ja isänmaalisuuden tunteen lisäksi myös suuri yhteiskunnallinen kiinnostus, joka motivoi häntä olemaan aktiivinen hyväntekeväisyystoiminnassa, muun muassa useiden sukurahastojen kautta. Hän toimi yli 60 vuotta Ella ja Georg Ehrnroothin hallituksen jäsenenä, jonka lisäksi hän oli hallitusjäsen Magnus Ehrnroothin säätiössä melkein 40 vuotta. Georg C. Ehrnroothin päätös perustaa säätiö omalla ja edesmenneen vaimonsa nimella oli siten luonnollinen kehitysaskel.

Georg C. Ehrnrooth kuoli 17. lokakuuta 2010 Helsingissä. Hän toimi säätiön puheenjohtajana perustamisesta poismenoonsa asti, toisin sanoen yli 20 vuotta. Puheenjohtajan tehtävässä häntä seurasi säätiön nykyinen puheenjohtaja, siskonpoika diplomiekonomi ja MPS Mikael Swanljung.